Wat is een hamerteen?

Een hamerteen is een afwijking van de stand van een of meerdere middelste tenen. Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje verbogen. Hierdoor ziet de teen eruit als een ‘hamer’ die met het uiteinde op de vloer ‘slaat’. Dit kan pijn veroorzaken en bemoeilijkt vaak het lopen. Daarnaast kan het extra complicaties zoals een likdoorn of eksteroog veroorzaken. Een hardnekkigere vorm van een hamerteen is een klauwteen. Het verschil tussen een hamerteen en een klauwteen is dat bij een hamerteen het gewricht tussen het eerste en tweede kootje verbogen is, maar tussen het tweede en derde kootje gestrekt. Bij een klauwteen is dit ook het geval, maar dan is ook het gewricht tussen het tweede en derde kootje verbogen.

Hamerteen behandeling

Aanvankelijk zal een hamerteen behandeling zonder operatie zijn. Pijnlijke plekken kunnen voorkomen worden door het dragen van wijdere schoenen, het dragen van orthopedische zolen of het maken van een corrigerende orthese, waardoor er geen druk meer op de tenen komt. Echter, wanneer sprake is van blijvende klachten ondanks hierboven genoemde behandelingen, dan zal er een operatieve ingreep plaats moeten vinden.

orthese

Hamerteen correctie

Een hamerteen corrigeren wordt gedaan door het weghalen van het uiteinde van het eerste kootje en de basis van het tweede kootje. Daarna worden de kootjes vastgezet en recht gehouden zodat ze aan elkaar vast groeien. De teen wordt korter door de hamerteen correctie en zorgt ervoor dat er geen druk op de tenen meer wordt veroorzaakt. Er wordt een metalen pinnetje in de teen geplaatst om zo de gewenste stand te behouden. Binnen enkele dagen na de operatie kan er weer op de voet gelopen worden, maar niet op de tenen. Dan kan het pinnetje namelijk breken. Binnen 4 tot 6 weken wordt het pinnetje weg gehaald en kunt u weer voorzichtig op de teen gaan lopen.

Podotherapie Verduin verhelpt uw hamerteen

Last van een hamerteen? Podotherapie Verduin heeft ruim 30 jaar ervaring in het behandelen van diverse voetklachten voor mensen van alle leeftijden. Onze specialisten staan voor u klaar voor het behandelen van voetklachten. Maak online een afspraak bij één van onze locaties in Zeeland. Wij zijn gevestigd in Goes, Middelburg, Vlissingen, Kamperland, Kortgene, Krabbendijke, Lewedorp en Arnemuiden.

Meer weten over onze werkwijze en behandelingen? Neem contact met ons op voor meer informatie of maak online een afspraak.