Wat is een klauwteen?

Een klauwteen is een standafwijking van de middelste tenen. Deze standafwijking ontstaat doordat de banden en pezen in de teen te kort zijn, waardoor de teen niet te strekken is. Beide gewrichten in het kootje van de teen zijn aangedaan, waardoor de teen naar beneden kromt en het topje van de teen de grond raakt. Een minder hardnekkige vorm van een klauwteen is een hamerteen. Het verschil tussen beide is dat bij een hamerteen slechts één gewricht, het gewricht tussen het eerste en tweede kootje, gebogen is en het gewricht tussen het tweede en derde kootje recht is. Bij een klauwteen zijn beide gewrichten gebogen.

Klauwteen behandeling

In eerste instantie zal bij een klauwteen behandeling worden geprobeerd de klachten te verhelpen zonder dat er een operatie dient plaats te vinden. Dit kan door bijvoorbeeld het geven van schoenadvies (dragen van bredere schoenen), het voorschrijven van orthopedische zolen of het maken van een corrigerende orthese (teenstukje), waardoor de tenen geen druk meer ervaren. Als deze behandeling niet werkt en de voetklachten blijven aanhouden, dan kan er een operatieve ingreep nodig zijn om het probleem op te lossen.

Klauwteen orthese laten maken

Klauwteen correctie

Een klauwteen corrigeren wordt gedaan door het verwijderen van het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen én een deel van het eerste kootje. Vervolgens worden de kootjes vastgezet en groeien ze aan elkaar vast. Ook wordt bij een klauwteen correctie de strekpees verlengd en het kapsel rond het kopje van het middenvoetsbeentje vrijgemaakt. Doordat de teen ietsjes korter wordt door de klauwteen correctie, zorgt dit voor minder druk op de tenen. Een metalen pinnetje wordt in de teen geplaatst, zodat de teen in goede stand gehouden wordt. Na 6 weken wordt het pinnetje verwijderd. Deze ingreep is te groot om onder plaatselijke verdoving te kunnen doen.

Podotherapie Verduin verhelpt uw klauwteen

Last van een klauwteen? Podotherapie Verduin heeft ruim 30 jaar ervaring in het behandelen van diverse voetklachten en wij volgen jaarlijks bijscholingscursussen om op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken in de medische zorg. Indien u last van voetklachten heeft, maak dan een afspraak bij Podotherapie Verduin. U kunt terecht op onze locaties in Zeeland. Wij zijn gevestigd in Goes, Middelburg, Vlissingen, Kamperland, Kortgene, Krabbendijke, Lewedorp en Arnemuiden.

Meer weten over onze werkwijze en behandelingen? Neem contact met ons op voor meer informatie of maak online een afspraak.