Rugpijn

Rugpijn is een veelvoorkomende klacht waar maar liefst 50% van de mensen wel eens last van heeft. Pijn is een ontzettend breed begrip en kan veroorzaakt worden door diverse factoren. Omdat de rug een groot deel van het lichaam is, kan rugpijn de dagelijkse activiteiten flink belemmeren. In veel gevallen gaat de pijn vanzelf weer weg. Indien u langere tijd (6 weken) last van rugpijn heeft of merkt dat het uitstraalt naar andere lichaamsdelen, neem dan contact met ons op.

Rugpijn middenrug

Rugpijn komt vaak voor in de lage rug, maar kan ook in de middenrug of hoge rug voorkomen. Rugpijn in de middenrug kan acuut of chronisch zijn. Acute klachten zijn minder dan 6 weken aanwezig en chronische klachten langer dan 12 weken. Veelvoorkomende symptomen van pijn in de middenrug (thoracale wervelkolom) zijn:

  • Pijn bij druk op de borstkas
  • Uitstraling van pijn naar de armen en/of borstkas
  • Stijfheid van spieren na een periode van rust (slapen of zitten)

De oorzaken van rugpijn in de middenrug hebben te maken met middenrug spieren, banden, gewrichten en zenuwen. Vaak is deze pijn een gevolg van overbelasting, inactiviteit en vermoeidheid.

Rugpijn rugklachten podotherapie verduin

Hoge rugpijn

Pijn in de bovenrug ontstaat vaak tussen de schouderbladen, net onder de nek of ter hoogte van de ribbenkast of longen. De pijn kan ook uitstralen naar de armen, nek of borst. Sommige mensen voelen een zeurende pijn in de bovenrug, anderen voelen meer stijfheid. De meest voorkomende symptomen van hoge rugpijn zijn:

  • Kloppende of scherpe pijn
  • Stijfheid in de bovenrug
  • Problemen met ademhaling
  • Hoofdpijn

Rugpijn oorzaken

‘Gewone’ rugpijn kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Dit kan zijn door overbelasting zoals bijvoorbeeld te lang in één houding staan of werken, te zware voorwerpen tillen, beenlengte verschil, overgewicht, stress, intensief sporten of lichamelijk zwaar werk. Rugpijn kan ook worden veroorzaakt door onderbelasting. Door onze toegenomen zittende levensstijl verzwakken de core spieren waardoor ook klachten kunnen worden ervaren. Dit kan komen door voortdurend stilzitten, niet sporten en niet bewegen. Echter kan rugpijn ook veroorzaakt worden door achterliggende aandoeningen zoals artrose, een hernia of spit.

Verhelpen van pijn

Acute rugpijn verhelpen kan door regelmatig te veranderen van houding. Daarnaast is voldoende bewegen ook essentieel om de rugspieren te versterken. Ook een goede houding en goed slapen zijn belangrijke factoren die meespelen bij het verhelpen van rugpijn. Chronische rugpijn kan verminderd worden door middel van pijnstillers, fysiotherapie en voldoende beweging zoals rekoefeningen en oefeningen om de spieren te versterken en conditie te verbeteren.

Podotherapie Verduin verhelpt uw klachten

Wij staan voor u klaar bij het behandelen van uw rugpijn. Maak een afspraak bij Podotherapie Verduin. Onze podotherapeuten hebben allemaal de opleiding HBO Podotherapie afgerond en om op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken in de medische zorg, volgen wij jaarlijks bijscholingscursussen. U kunt terecht bij één van onze locaties in Zeeland; wij zijn gevestigd in Goes, Middelburg, Vlissingen, Kamperland, Kortgene, Krabbendijke, Lewedorp en Arnemuiden.

Meer weten over onze werkwijze en behandelingen? Neem contact met ons op voor meer informatie of maak online een afspraak.